Costa Navarino
(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 2 χλμ)
Πολυτελή ξενοδοχεία, ιδιωτικές κατοικίες και γήπεδα γκολφ με υπογραφή φόντο τα παρθένα παραθαλάσσια τοπία και με 4.500 χρόνια της ιστορίας.
Πύλος
(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 12 χλμ)
Χτισμένη αμφιθεατρικά σε δύο χαμηλούς λόφους η Πύλος είναι γνωστή απο τα προιστορικά χρόνια, καθώς αποτέλεσε το κέντρο του περίφημου στα ομηρικά έπη βασιλία Νέστορα. Οι παραδοσιακές καμάρες, τα πλακόστρωτα καντούνια, τα ασπρισμένα σπίτια με αυλές και λουλούδια και η πλατεία με τα κανόνια και τον πανύψηλο σκιερό πλάτανο δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε μια νησιώτικη πολιτεία.
Εκτός από το επιβλητικό της τοπίο, η Πύλος αποτελεί πόλο έλξης και για την πλούσια ιστορία της. Στον κόλπο του Ναυαρίνου έγινε η ιστορική ναυμαχία η έκβαση της οποίας εξασφάλισε την ανεξαρτησία του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Μέσα στον όρμο του Ναυαρίνου δεσπόζει το βραχώδες νησάκι Σφακτήρια που μπορεί να επισκεφθεί κανείς με καικι απο την Πύλο. Στο νησί υπάρχει πλήθος ετερόκλητων μνημείων: στη βόρεια άκρη, στο λόφο του Προφήτη Ηλία τα υπολείμματα αρχαίου οχυρού τείχους θυμίζουν ακόμη ένα τραγικό επεισόδιο του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν 420 Σπαρτιάτες, περικυκλωμένοι από τους Αθηναίους το 425 π.Χ., αντιστάθηκαν πολλές μέρες γύρω από δυο πηγάδια με μη πόσιμο νερό, ώσπου, όσοι επέζησαν, αναγκάστηκαν να παραδοθούν.
Στα νότια του νησιού υπάρχει το κενοτάφιο του Τσαμαδού, του Αναγνωσταρά και του Σαχίνη, καθώς και το μνημείο του φιλέλληνα Σανταρόζα, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης της Σφακτηρίας την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων. Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχει ο τάφος του πρiγκιπα Παύλου Βοναπάρτη, ανιψιού του Ναπολέοντα, που σκοτώθηκε πάνω στη φρεγάτα «Ελλάς» το 1827 κοντά στις Σπέτσες. Στα νότια του νησιού θα δείτε ακόμη τον τάφο του Μεγιέ, του Γάλλου αξιωματικού του Μεζόν, που σκοτώθηκε σε μονομαχία στο Ναυαρίνο.
Στην είσοδο του όρμου της Πύλου, το Νιόκαστρο, το νεότερο κάστρο της πόλης καθρεφτίζεται στα νερά του Ιονίου. Έργο των Τούρκων (1573), για να οχυρώσουν την πόλη μετά την ήττα τους στη Ναύπακτο, το κάστρο είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα, και συγχρόνως, τα πιο γοητευτικά της Ελλάδας. Αναστηλωμένο από τον Μεζόν το 1829, το Νιόκαστρο αποτελείται από τεράστιο περίβολο με επάλξεις και πολεμίστρες που εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα και από μια εξαγωνική ακρόπολη οχυρωμένη με έξι προμαχώνες στο ψηλότερο σημείο. Μέσα στο κάστρο θα δει κανείς τα ερείπια της γοτθικής εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, έργο των Φράγκων που μετατράπηκε διαδοχικά σε τζαμί από τους Τούρκους, και σε εκκλησία σήμερα.
Γιάλοβα
(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 5 χλμ)
Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο μυχό του όρμου του Ναβαρίνου, η Γιάλοβα έχει πιστούς φίλους χάρη στο γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, τις μαγευτικές παραλίες και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμά της. Η ευρύτερη περιοχή της Γιάλοβας με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί σημαντικό υγρότοπο της Πελοποννήσου.
Μεθώνη
(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 20 χλμ)
Όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη, η Mεθώνη με το επιβλητικό κάστρο της διατηρεί τη ρομαντική ατμόσφαιρά της. O Παυσανίας και ο Στράβωνας ταυτίζουν την τειχισμένη από την αρχαιότητα Mεθώνη με την «αμπελόεσσα Πήδασο», την οποία αναφέρει ο Όμηρος ως μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Aγαμέμνονας στον Aχιλλέα, επιχειρώντας να τον πείσει να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Tροίας. Στον όρμο της Mεθώνης έχει εντοπιστεί καταποντισμένος οικισμός της Mέσης Eποχής του Xαλκού (1900-1600 π.X.). Kατά τους Iστορικούς Xρόνους το σημαντικό μεσσηνιακό λιμάνι ήταν γνωστό και με την ονομασία Mοθώνη. Kατά τους Bυζαντινούς Xρόνους η Mεθώνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ναυσιπλοΐα ως εμπορικό λιμάνι και σταθμός ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων. Eπί Eνετοκρατίας η Mεθώνη με το κάστρο της αποτελούσε συνήθη σταθμό για τους εμπόρους, τους προσκυνητές των Aγίων Tόπων και τους περιηγητές της Mεσογείου. H Mεθώνη έχει 1.169 κατοίκους. Aπέχει 61 χλμ NΔ από την Kαλαμάτα.